Haberler

MALEZYA PUTRA ÜNİVERSİTESİ HELAL ÜRÜNLER ENSTİTÜSÜ’NDEN GELEN HEYET GİMDES’İ ZİYARET ETTİ!

Malezya Putra Üniversitesi Helal Ürünler Enstitüsü’nden, Helal Bilim Araştırma Laboratuvarı yöneticisi Dr. Amalia Mohd Hashim hanımefendi ve yardımcısı GİMDES’i ziyaret etti.

Öncelikle yaptıkları çalışmalardan bahseden Amalia Hanım, GİMDES ile ortak işbirliği yapmak istediğini ve bu işbirliklerinin hangi alanlarda kurulabileceği hakkında öneriler sundu.
Helal Bilim Araştırma Laboratuvarı olarak, Malezya’daki devlete bağlı helal sertifikalama kurumu olan JAKIM’in laboratuvar araştırmalarını üstlendiklerini, laboratuvar alanında arge çalışmaları yaptıklarını ve yeni testler keşfettiklerini, bunun yanında bilinçlendirmek çalışmaları kapsamında akademide ve halka yönelik online ve yüzyüze seminerler düzenlediklerini anlattı.

Misafirlerimiz laboratuvarlarında Mikrobiyolojik, Kimyasal, Materyal ve Yapay Zeka kullanarak uyguladıkları analiz yöntemlerini ve arge sonucu geliştirdikleri yeni test yöntemlerini anlattılar.
Gerek yaptıkları analizler yönüyle gerek bilgi ve birikimlerini seminer olarak paylaşarak Malezya’da MYHAC, Putra Üniversitesi; Rusya’da Kazan Üniversitesi, Suudi Arabistan’da Taibah Üniversitesi ile işbirlikleri bulunduğunu açıkladılar.

Yaptıkları faaliyetleri açıkladıkları sunum sonunda hem GİMDES ile buluşma fırsatından dolayı teşekkürlerini sundular hem de işbirliği taleplerini yenilediler.

GİMDES Başkanı Dr. Hüseyin Kâmi Büyüközer, misafirlerimizin değerli sunumları için teşekkür etti ve 20 seneden uzun süredir JAKIM ile ortak bağlarımız bulunmasına rağmen kurumlarını tanımadığımız için üzüldüğünü ifade etti.

Başkanımız, sunumlarının GİMDES kurulduğu andan itibaren yapılan çalışmaları özetler nitelikte olduğunu ve misafirlerimiz çalışmalarını anlatırken GİMDES’in benzer şekilde yürüttüğü çalışmaları hatırlattığını belirtti.
Helal ve Tayyib kesim işlemlerinin nasıl gerçekleştiğini, analiz raporları gelmeden asla sertifika verilmediğini, kesin sonuç elde etmek için 10 farklı laboratuvar ile çalışıldığını ve GİMDES’in de kendisine ait laboratuvar kurma çalışmalarının başladığını anlattı. “Türkiye’de Helal ve Tayyib araştırmaları yeni olsa da ilmin sonu yok. Dolayısıyla ümmet için faydalı işleri hep birlikte, tüm imkanlarımızı kullanarak yapmalıyız.” ifadelerini kullandı.

Sertifikalamada mezhep farklılıklarının önemi ve buna dikkat ederek sertifikalama çalışmaları yapıldığı konusunda bilgi verildi. Misafirlerimiz bu konuya çok şaşırdılar. İlk kez duyduklarını ve GİMDES’in hassas uygulamalarını takdir ettiklerini belirttiler. Başkanımız, bütün üniversiteler bir araya gelse Müslüman’ın ihtiyacını karşılayamadığını, bu işin yalnızca işini bilen değil aynı zamanda İslam’ı da tam olarak yaşayan Müslümanların işi olduğunu açıkladı. Bu kapsamda kurulan Dar’ul Helal Medresesi’nin iki kanatlı eğitim metoduyla donanımlı Müslüman bireyler yetiştirdiğini ve bu sene ilk mezunlarını verdiğini anlattı.

Türkiye’deki tüm çikolataların sertifikalı olup olmadığı konusundaki sorularına, GİMDES’in yalnızca kendisine başvurarak sertifika almayı talep eden kurumları denetlediğini diğer kurumların denetlenmediği için kefil olmadığımızı, üretiminin helal olup olmadığı konusunda kesin bilgimiz olmadığı için yorum yapmadığımızı açıkladık.

Logo kullanımı hakkındaki sorularına sertifikalı firmalarımızı logo kullanması için teşvik ettiğimizi lakin bu konuda bir zorunluluk olmadığı için kullanmayan firmaların bulunduğunu dolayısıyla www.gimdes.com ve “Helal Gıda” uygulaması üzerinden kontrol edebileceklerini belirttik.

Amalia Hanım, başkanımızdan yeni çalışmaları için tavsiye istediğinde, hayatın temel prensibi haline getirildiğinde saadet-i dareyne vesile olacak şu özel tavsiyede bulundu: “Kur’an bizim ana kitabımız. Peygamberimizin sünneti ise ikinci kaynağımız. Allah Teâlâ’nın yaratmış olduğu ilimleri doğru kaynaklardan edinmeli ve teknolojiyi İslam’a uygun olarak kullanmalıyız.”

Toplantı sonunda GİMDES ve Malezya Helal Bilim Araştırma Laboratuvarı arasında gelecekte işbirlikleri kurulması adına iletişimde olmak için sözleşildi. Misafirlerimiz ile karşılıklı hediyeler takdim edilerek toplantı hitama erdirildi.