Makaleler

GIDALARIN YAN ETKİLERİ OLABİLİR Mİ?

Bir Müslüman olarak, bir şeyler yemeyi hissettiğimiz ve düşündüğümüz zaman, aklımıza ilk ne gelir? Hiç şüphesiz onun helal ve tayyib şartlarda olmasını, daha sonra muhtemelen tat, koku veya rengini düşünürüz. Kendi kilo problemini düşünmek zorunda olanlardansak, enerji, yağ, şeker, vitamin ya da mineral gibi hususları da aklımızdan geçiririz. Ama yediğimiz içtiğimiz gıdaların yapabilecekleri yan etkilerini çoğumuz hiç düşünemiyoruz.

Yan etkilerin genellikle ilaçlar ve aşılar için kullanılan bir kavram olduğunu düşünebilirsiniz. Ama biz burada helal ve tayyib şartlarda olduğunu, taze hasat edilmiş veya usulüne göre pişirilmiş gıdalardan bahsedeceğiz. Bu gıdalar da, yan etkilere neden olabilir. Kimisi sadece hafif, kimisi ciddi rahatsız edici, kimisi de kritik durum içine getirebilir.

Ancak, her ne pahasına olursa olsun bu kategorideki temsil edilen gıdalar, önlenmesi gereken gıdalar anlamına gelmez. Bu besinler yan etkilere neden olabilir?. Ama çoğu etkiler herkeste meydana gelmez ve onlarda da o gıdayı yediğinde her zaman aynı yan etki oluşmaz ve bunun yanı sıra, çoğu gıdaların (özellikle meyve, sebze ve hazır gıdaların) olası yan etkileri daha ağır basar ve bu yüzden önem verilmesi gerekir.

Sözünü edeceğimiz yan etkiler her zaman korkulacak özellikler değildir. Hatta bazen özelliğini bildiğimiz yan etkiler dengesiz beslenmeden kaynaklanan bazı rahatsızlıklarımızı gidermede faydalıdır. Mesela, bir sebepten dolayı kabız olmuşsak tedavide ishal yapma yan etkisine sahip gıdaları; ya da ishal olmuşsak kabız yapma yan etkisine sahip gıdaları tedavimizde kullanabiliriz. Aynı şekilde uykusuzluk çektiğimiz bir zamanda da uyku verme yan etkisine sahip gıdalar imdadımıza yetişebilir. Mühim olan gıdalarımızdaki bu yan etkileri doğru bilmek ve gereğinde faydalanabilmek. Dolayısı ile rahatsızlıklarımızda hemen doktora başvurup bir çok yan etkilere sahip ve inancımıza zarar verebilecek ilaçlara mecbur kalmadan bu gıdalarla tedavilerimizi yapabileceğimizi düşünmeliyiz.