Genel

Çocuklarımızı! Modernitenin Kolasından, Enerji İçeceklerinden, Cipslerinden, Yumuşak şekerlerinden ve Fastfoodlarından Korumalıyız! 


Genelde aldığımız ürünlerin içinde ne olduğuna çoğumuz hiç bakmayız. Market raflarını tıka basa dolduran, cicili bicili ambalajlara sarılmış fabrikasyon ürünlerin pek çoğunda onlarca katkı maddesi kullanılmaktadır. Özellikle çocuklar için üretilen şekerlemeler, çikolatalar, pastalar, kolalar, meyvalı meyvasız gazozlar vb. bir çok ürün hakkında bilgi sahibi olmadan almaktayız. Bu gibi ürünlerin etiketini okumak pek çok anne babanın aklına dahi gelmez. Okusa da bir çoğunu anlamazlar. Halbuki, Çocuklar için üretilmiş ürünleri anne babalar olarak öncelikle soruşturmadan, etiketini dikkatle okumadan satın almamalıyız. 

Modern teknolojinin önümüze getirdiği pek çok sıkıntılı ürünler arasında kola ve enerji içecekleri de bulunmaktadır. Yüksek oranda kafein, kokain, aspartame çeşitli renklerdiriciler içeren kola ve enerji içeceklerinin de yol açabileceği sağlık problemlerini düşünerek bu gibi içeceklerden çocuklarımızı uzak tutmalıyız. 

Çocuk gıdalarında en fazla kaçınılacak olan katkı maddeleri 

Uzmanların raporuna göre çocuklarda Hiperaktiviteye yol açtığı ispatlanan gıda boyalarının, koruyucularının ve suni tatlandırıcılarının üretimden ve satıştan kaldırılmasına karar verilmelidir. 

Kimyasal katkı maddeleri ile ilgili olarak bugüne kadar oldukça geniş bilgiler vermeye çalıştık. Bilhassa çocuk gıdalarında bilinçsizce kullanılmaya devam edilen bazı zararlı, hatta tehlikeli katkı maddelerine de dikkat etmeliyiz. 

İngiltere’de geçen yıllarda yapılan araştırmada, katkı maddesi kullanılan içecek tüketen çocukların konsantrasyonlarını kaybettiği ve hiperaktiviteye yol açtığı rapor edildi. Araştırmanın yapıldığı dönemde hiperaktif çocukların ailelerini, renkli ürünlerin tüketiminin olası risklerinden haberdar olmaları yolunda uyaran Gıda Güvenliği Ajansından Başkan Dame Deirdre Hutton, ellerindeki kanıtların, bu boyaların gıdada kullanılmamasının akıllıca olacağını gösterdiğini söyledi. 

AB geçen yıl, çocuklarda hiperaktivite seviyesi ile gıdalardaki koruyucu ve katkı maddelerinin tüketimi arasında ilgi kuran İngiliz bilimsel araştırmasını değerlendirmeye karar vermiştir. 

İngiltere’de yapılan ve prestijli tıp dergisi The Lancet’te yayımlanan araştırmada, gıdalara konan koruyucu ve renklendiricilerin çocuklarda hiperaktivite seviyesini yükselttiği belirlenmişti. 

Southhampton Üniversitesinde yapılan araştırmada bilim adamları, bir grup çocuğun bir bölümüne gıdalarda bulunan koruyucu ve katkı maddelerinden hazırlanmış bir kokteyl, bir bölümüne de sadece meyve suyu vererek, çocukların davranışlarını gözlemlemişlerdi. 

Araştırmanın başındaki ilim heyeti, koruyucu ve katkı maddelerinin 3 ve 9 yaşları arasındaki çocukların hiperaktif davranışları üzerinde olumsuz etkisi bulunduğunu saptadıklarını belirterek, “Bulgular, bu maddelerin sadece hiperaktivite rahatsızlığı bulunan çocuklar üzerinde değil, tüm çocukların davranışları üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini gösteriyor” şeklinde açıklamada bulunmuştu. Yapılan araştırmada kullanılan katkı ve koruyucu maddeli karışımlar, çeşitli renklendiriciler, koruyucular ve tatlandırıcılar içeriyordu. 

Teknik Bilim Kurulu danışman hocalarımızdan olan Prof.Dr.Hasan Doğruyol Hocamızın daha önce yayınladığımız ‘Gıda Seçiminde Dikkat Edilecek Hususlar’ başlığı ile kaleme aldığı araştırma yazısında; ‘Katkı maddelerinin büyük bir bölümü maalesef insan sağlığı için zararlı maddelerdir. Bu zarar çoğu kez alınan maddenin miktarına bağlıdır. Bazı özel durumlarda ise çok küçük miktarlarda olsa bile maddenin ortamda bulunması zararlı olabilmektedir. Bu zararlı etkiler şu başlıklar altında incelenebilir.

İnsan sağlığı için, bilhassa çocuklarımız için çok önemli kritik katkı maddeleri şöyledir:

Renklendiriciler

E102* Tartrazine, E104* Quinoline Yellow, E107* Yellow 2G, E110* Sunset Yellow, E120** Kokineal,Karmin, E122* Karmoisine, E123* Amaranth, E124* Ponceau 4R, E127* Erythrosine, E128* Red 2G, E129* Allura Red, E131* Patent Blue V, E132* Indigo Karmin, E133* Brilliant Blue FCF, E142* Green S, E151 Black PN, E154* Brown FK 

Koruyucular

E210* Benzoic acid, E211* Sodium benzoate, E212* Potassium benzoate E213* Kalsium benzoate, E214* Ethyl 4-hydroxybenzoate, E215* Ethyl 4-hydroxybenzoate sodium salt, E216* Propyl 4-hydroxybenzoate, E217* Propyl 4-hydroxybenzoate sodium salt, E218* Methyl 4- hydroxybenzoate, E219* Methyl 4- hydroxybenzoate sodium salt, E220 Sulphur dioxide, E221 Sodium sulphite, E222 Sodium hydrogen sulphite, E223 Sodium metabisulphite, E224 Pottasium metabisulphite, E226 Calcium sulphite, E227 Calcium hydrogen sulphite, E230* Biphenyl, E231* 2-Hydroxybiphenyl, E232* Sodium biphenyl-2-yl oxide, E233* 2-(Thiazol-4-yl) benzimidazole, E239 Hexamine, E249* Potassium nitrite, E250* Sodium nitrit, E251* Sodium nitrate, E252* Potassium nitrate 

Tatlandırıcılar

E950 Asesulfam, E951 Aspartam, E952 Sıklamid asit

Anti oksidanlar

.E320* (BHA), E321* BHT), E322* Lesitin…….

Kıvam artırıcılar. 

E407* Karragenan, E422* Gliserol (gliserin), E441** Gelatin(jelatin)…..

Tat vericiler. 

E621* Monosodyumglutamat (MSG), E627* Disodyumguanilat…..

Parlatıcılar. 

E904** Şellak, E920** L-Cystein ve hidrokloridleri, ….

Katkı maddeleri için daha geniş bilgi almak istersek; KRİTİK KATKI MADDELERİ

Çocuklarımızı gerçekten seviyorsak; Çocuklarda hiperaktivite, konsantrasyon eksikliği ve özellikle okumada öğrenme zorluğuyla ortaya çıkan bu batı mahsulu beslenme sistemine karşı, hep birlikte el ele verelim helal ve tayyib bir hayat için gerekli olan Helal ve Tayyib ürünler tüketerek bu tehditlerden kendimizi ve çocuklarımızı kurtarmalıyız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir