LİSTERİA NEDİR? HAKKINDA BİLDİKLERİMİZ?
Listeria(Listeria monocytogenes), çevrede doğal olarak bulunan dayanıklı bir bakteridir. Et işleme tesisi gibi bir ortamda aylar hatta yıllar boyunca yaşayabilir ve üretim tesisinde çeşitli aşamalarda etin kirlenmesine neden olabilir. Genellikle toprak, su, bitki örtüsü, insan ve hayvan dışkısı, kanalizasyon, kümes hayvanları ve et işleme tesislerinden çıkan atık sularda meydana gelir. Et ve et ürünleri, süt ürünleri (pastörize edilmemiş ve pastörize), taze ve dondurulmuş ürünler (meyveler, sebzeler ve filizler) ve tüketime hazır ürünler de dahil olmak üzere çok çeşitli gıda türlerini kirletebilir. Bazen toplumda salgınlar şeklinde görülebilir.
SEMPTOMLAR NELER
Yuttuktan sonra bakteriler vücutta uzun süre hayatta kalabilir. Hastalığın başlangıcı, ortalama süre üç hafta olan bir ile yetmiş gün arasında olabilir.
Semptomlar ateş, kas ağrıları ve mide bulantısı, kusma ve ishal gibi gastrointestinal sorunları içerir. Enfeksiyon merkezi sinir sistemine yayıldıysa, baş ağrısı, boyun tutulması, konfüzyon, nöbet gibi daha endişe verici semptomlar ortaya çıkar ve kişi komaya girebilir. Gebe kadınlarda enfeksiyon, düşük doğum, ölü doğum ve yenidoğan enfeksiyonlarına yol açabilir.
YÜKSEK RİSK TAŞIYANLAR KİMLERDİR?
Bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler, örneğin yaşlılar, kanser tedavisi görenler ya da bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullananlar, hamile kadınlar, yeni doğmuş bebekler, karaciğer hastaları, alkolizm ve diyabet hastaları gibi.
ÖNLEME
Ham (pastörize edilmemiş) çiğ veya kaynatılmamış süt içmeyin ve içinde pastörize edilmemiş süt bulunan yiyecekler yemeyin.
Pişmemiş yiyecekleri işleyip hazırladıktan sonra ellerinizi, bıçakları, tezgahı ve kesme tahtalarını yıkayın.
Çiğ gıdaları yemeden önce musluk suyu altında iyice durulayın.
Pişmemiş etleri, kümes hayvanları ve deniz ürünlerini sebzelerden, meyvelerden, pişirilmiş yiyeceklerden ve hazır yiyeceklerden ayrı tutun.
Et, kümes hayvanları veya deniz ürünleri gibi hayvansal kaynaklardan sağladığınız ürünleri güvenli bir uygun sıcaklığa kadar iyice pişirin.
Raf ömrü çok kısa olan, çabuk bozulan yiyecekleri mümkün olduğunca çabuk tüketin
HELAL VE TAYYİB SERTİFİKALI ÜRÜNLER
Helal ve Tayyip Hayat Nizamı, sadece izin verilebilirliğin ya da bir gıda maddesinin helallik durumunu yöneten değil, aynı zamanda hijyen ve halk sağlığı güvenliği konularına da odaklanan, her şeyi kapsayan bir İlahi düzenlemedir. Helal ve tayyib prosedürlerine göre hazırlanan bir gıda maddesi, insan sağlığına zararlı ve necis olduğu tespit edilirse Haram (yasadışı) haline getirilecektir. Helal ve Tayyib, her şeyi kapsayan bir standarttır ve hayatlar kaybedildiğinde basit bir gıda güvenliği meselesi olarak geçiştirmemeliyiz.
GİMDES olarak, tüm kardeşlerimizi bu konuda bir ders almaya yönlendirmek istiyoruz ve hepimizin hak ettiği temel bir hak olan temiz, sağlıklı, besleyici gıdayla bütün insanlığın tedariğini temin etmeye, hazırlamaya ve sunmaya yönelik çabalarımızda, birbirimize destek olalım, hep birlikte olalım istiyoruz.