Halal Yaşam Allah’ın Emridir.
Helal Müslüman’ın yaşamında olmalıdır. Yaşamından ölümüne kadar Helal sınırları içerisinde yaşamalıdır. Helalin en önemli kısmı, Helal lokmadır.
Yaşamı boyunca yediği her lokmadan hesaba çekileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle, Her lokma muhakkak ve muhakkak helal olmak zorundadır. Helal gıda sağlıklı yaşam için olduğu kadar, ruh ve beden sağlığı içinde olmazsa olmazdır.
Global iletişim araçlarının gelişmesi, Modern yaşam ve bu yaşamın getirdiği isyankar, stresli ve sağlıksız yaşam, Müslümanları özüne yani yegane doğru yolu olan Helal ürünleri araştırmaya itmiştir.
Bizler daha işin başındayız. Ümmet daha yeni uyanıyor. Emperyalist yöneticiler ellerinde olan pazarı kaybetmemek için bu gelişmeyi önlemeye çalışmaktadırlar. Her ne yaparlarsa yapsınlar, Helal düşüncesi başarıya ulaşacaktır. Helal gıda pazar potansiyeli aşağı yukarı 850 milyon dolardır. Toplam pazar payı 2 trilyon dolardır. Ancak, bu pazarın % 10’u şu an değerlendirilmektedir.
15 milyon musevi olmasına rağmen Koşer’in pazar payı 250 milyar dolardır. Bu rakam bu sayıda kişi için gerçekten çok fazladır. Bizler Koşer ürünlerini tüketenlerin pek çoğunun Müslüman ve yahudi olmayan kimseler olduklarını görmekteyiz.
Helal pazarının %10’un değerlendirildiğini belirtmiştim. Peki neden bu rakam bu kadar küçük? Kalan %90 neden değerlendirilmiyor?
-Pekçok Müslüman ülkelerin gıda pazarları uluslararası ticareti olmayan basit ürünleri içermektedirler.
-Müslüman ülkelerde üretilen ürünlerin paketlenmesi iyi değildir; Üretilen pek çok ürün yetersizdir ve marka ismi yoktur.
-Helal ürünler, paketleme, güvenilirlik, etiketleme ve kalite yönünden uluslarası standardlara sahip değildir.
-Son derece hassas olan Helal tedarik zincirinin kurulamamış olması
-2 Milyara yakın müslüman toplumu hala ne tükettiğinin farkında değil ve Helal konusunda aşırı dikkatli değildirler.
Yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı, Müslümanların tükettikleri ürünler Müslüman olmayanların kontrolündedir ve bu kontrolü kullanarak Müslüman Ümmetin üzerinde istedikleri zaman baskı kurabilmektedirler.
Pekçok ülke Müslüman ülkelerdeki Helal pazardaki payını artırmak için lobi çalışması yapmaktadır. Örneğin, Amerika, Çin, Japonya ve Avrupa ülkeleri.
Helal bütünlük için, firmalar, ülkeler ve organizasyon temelde üretim metodlarının çalışması ve kalite standartlarının arttırılması için birlikte hareket etmeliler. Farkındalığın artması için, NGO (non-governmental organization) ve medya bütün seviyelerde sıkı birşekilde çalışmalılar.
Uluslarası sergi ve fuarlar bunun için önemli aktivitelerdendir.
2010 ve 2011 WHC Senelik Genel Kurul toplantısının Türkiye’de yapılmasının yanısıra, WHC üyeleri tarafından Helal sertifikası verilen ürünlerin Halal ve Sağlıklı ürünler fuarında tanıtılması, Helal ürünlerin tüm dünyaya yayılması sağlanmaktadır.
Dr. Huseyin Kami BUYUKOZER
GIMDES President and Director of GIMDES Halal Products Research Institute