10 Nisan 2014 Perşembe günü GİMDES Dış İlişkilerden sorumlu Yönetim Kurulu üyesi M. Z.Gedikli bey yoğun bir çalışma programı için Malezya’ya gidiyor.
Bu program içinde WHC yönetim kurulu yarı yıl toplantısında bulunacak. Malezya HDC’nin organize ettiği “Helal Ürünler Konferansı”na katılacak. MIHAS Fuarı ve GİMDES Helal Sertifikaları ile fuara katılan firmalarımızın standlarını ziyaret edecek.JAKİM yetkilileri ile de görüşme yapacak. Fuar katılımcılarını ve WHC üyelerini 4-7 Eylül tarihlerinde İstanbulda gerçekleştirilecek 5. HELAL EXPO ve 6 Eylül’de gerçekleştirilecek “7.Helal ve Tayyib Ürünler Uluslararsı Konferansı”na davet edecek.
11.MİHAS HELAL FUARI 9-12 Nisan tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. Bildirildiğine göre 14.400 metre kare üzerinde 53 ülkeden 500 yerli ve yabancı firmanın, 400 standı yer alacak.
Bildiğiniz gibi son 15-20 sene içerisinde başlayan ve hızla büyüme trendi içerisine giren Helal Sertifikalı ürün ticareti ülkemizde de önemini artırmaktadır. GİMDES’in 2009 da, ülkelerine girecek ürünlerde mutlaka Helal Sertifika isteyen ülkelerden aldığı akreditasyona dayalı olarak, bu belgeleri vermeye başlaması ile bu sektör önemli bir ivme kazanmıştır. Aldığımız son bilgilere göre 2010 yılında yaklaşık bir milyar dolarlık bir ihracatın gerçekleştirildiği anlaşılmaktadır. Yine bildiğiniz gibi global olarak dünyadaki Helal Sertifikalı ürün talebinin 850 milyar ile 1 trilyon ABD doları olduğu tahmin edilmektedir Gıdanın dışındaki diğer sektörleri de dikkate alırsak bu rakkamın 2.5 trilyon ABD dolar dolaylarında oldeuğu belirtilmektedir. Avrupa kaynaklarına bakarsanız sadece Avrupa için 80-90 milyar ABD dolarından söz edilmektedir ki, Avrupa firmaları bu rakkamın tamamına sahip olmanın projelerini yapmakla meşguller. Japonya, Çin, Brezilya, Avustralya ve Amerika bu pazara gözlerini dikmiş bulunmaktadırlar.
Şu anda helal gıda ticaretinin dünya helal gıda pazarının yaklaşık yüzde 16’ünü karşıladığı da bir gerçektir. Talebin yüzde 84’ünün karşılanamamasının sebeplerine gelince.
Birçok Müslüman ülkenin gıda pazarının, uluslararası ticareti yapılamayan basit ürünlerden oluşması.
Müslüman ülkelerde üretilen çok sayıda ürünün kötü paketleme, istikrarsız arz ve sürdürülemeyen markalaşma yüzünden talep görmemesi.
Helal ürünlerin kalite, güvenirlilik, paketleme ve etiketleme açısından evrensel standartlara sahip olmaması.
Çok hassas değerler üzerine kurulu olan helal gıda zincirinde uyumluluk ve bütünlüğün henüz tam sağlanamaması.
Diğer bir önemli sebep de 2 milyara ulaşan bir müslüman nüfusun, tükettiği ürünler hakkında bilgisizliğini ve bilinçsizliğini henüz tam olarak giderememiş olmasıdır.
Bu sebepler de Müslümanın tüketmekte olduğu ürünlerin büyük bir kısmında ekonomik, biyolojik ve kültürel içeriklerinin gayri müslimlerin kontrolunda devam etmesine, bu da bu güçlerin Müslüman toplumlar üzerinde baskı oluşturmasının devamına yaramaktadır.
Helal bütünlüğün sağlanması için şirketlerin, birliklerin ve ülkelerin farklılıkları birleştirici, ortak bir zeminde buluşturulmaları ve üretici firmaların kalite ve çalışma yöntemlerinin standartlarını yükseltmeleri gerekiyor, Geniş halk kitlelerinin bilgi ve bilinçlerinin artırılması için STK ve Medya tarafından yoğun çalışmalar yapılmasının yanında firmaların uluslar arası alıcı ve satıcıların toplu olarak buluşabileceği Fuar ve Konferans aktivitelerini desteklemeleri gerekiyor.
Ülkemizde GİMDES yukarıdan beri saymaya çalıştığımız olumsuzlukları giderme yolunda 9 yıldan beri kendi çapında çalışmalarını sürdürmektedir. Helal Gıda ve Helal Sertifikalama konusunda önemli mesafeler katedilmiştir. Ancak daha henüz yolun başı sayılır.
Geçen 4 yıl GİMDES’in desteğinde CNR, Helal Ve Sağlıklı Ürünler fuarlarını yurtiçi ve yurtdışı 150 firmanın katılımı ile gerçekleştirdi. Aynı günler içerisinde GİMDES Uluslarası Helal Gıda Türkiye Konferanslarına ev sahipliği yaparak fuar çalışmalarına önemli katkılar sağladı. Bu fuarlara katılan firmalarımız çok önemli bir görev ifa ettiler. Helal Gıda Fuar fidanını topraklarımıza dikerek büyümesine öncülük yaptılar. İlk yıl Helal Sertifika almış 80 firma varken bu yıl bu rakamın 400’e doğru tırmanmasına vesile oldular. 2013 yılında HELAL EXPO fuarını 32000 kişi ziyaret etti. İnşallah bu yıl 50 000 ziyaretçi beklenmektedir. 2013 HELAL EXPO ve MİHAS’tan görüntüler