Genel Makaleler

DOMUZ DERİSİ, İÇ YAĞI, KILI, KOLLAJENİ, KEMİKLERİ, BAĞIRSAKLARI, KARACİĞERİ, PANKREASI, KALP KAPAKÇIĞI, KULLANILARAK YAPILMIŞ EŞYALARDAN, GIDALARDAN, İLAÇLARDAN, KOZMETİKLERDEN VE KATKI MADDELERİNDEN HABERDAR MIYIZ?

”Allah size ancak ölüyü (leşi), kanı, domuz etini ve Allah’tan başkası adına kesileni haram kıldı”(Bakara 173)

”Leş, kan, domuz eti, Allah’tan başkası adına boğazlanan, boğulmuş, (taş, ağaç vb. ile) vurulup öldürülmüş, yukarıdan yuvarlanıp ölmüş, boynuzlanıp ölmüş (hayvanlar ile) canavarların yediği hayvanlar -ölmeden yetişip kestikleriniz müstesna- dikili taşlar (putlar) üzerine boğazlanmış hayvanlar ve fal oklarıyla kısmet aramanız size haram kılındı….” (Maide 3)

”De ki: Bana vahyolunanda, leş veya akıtılmış kan yahut domuz eti -ki pisliğin kendisidir- ya da günah işlenerek Allah’tan başkası adına kesilmiş bir hayvandan başka, yiyecek kimseye haram kılınmış birşey bulamıyorum…” (En’am 145)

”(Allah) size, sadece ölü hayvanı, kanı, domuz etini ve Allah’tan başkası adına kesilen hayvanı haram kıldı… (Nahl 115)

Şaşırtıcı bir gerçektir ki birçok Müslüman domuz derisinden yapılmış bir ceketi veya bir ayakkabıyı veya bir el çantasını veya bir bel kemerini veya herhangi bir deri mamulünü, hele hele market raflarında cicili bicili ambalajları içerisinde olan ve her gün çoluk çocuk tükettikleri hazır gıdaları, kozmetik ürünlerini ve tedavi olmak için aldıkları ilaçları kullandığından habersiz bulunmaktadır. Birçok vesilelerle tespit ettik ki, insanlarımızın çoğunluğu yediği, içtiği, giydiği, kullandığı eşyalar hakkında bilgi sahibi değil, işin kötüsü birçok insanımız ilgi de duymuyor. Bu sebeple, bu eşyaları tekrar tekrar tükettiklerini ve kullandıklarını görüyoruz. Hayal ediyoruz ki, birçok cami, birçok merkez ve birçok kutsal mekanda, evlerde, iş yerlerinde necaset yağıyor. Buralarda yaşayan insanların duaları nasıl kabul edilebilir? Bu durumda olanlardan birinin siz olabileceğinizi düşünebiliyor musunuz?

Domuzun derisi, kılı, kemiği ve iç organları nerelerde kullanılır?

Ayakkabıların görünen tüm deri süetleri ve içlerinde kullanılan astarlar. Deri ceketler, dizlik, dirseklik ve bel kemerleri, deri mantoları, deri pantolonları. Hanım ve Erkek çanta ve cüzdanları derileri, ya da astarları, deri koltuk ve mobilyaları domuz derisinden yapılmış olabilir.

Gıda sanayiinde, un üretim tesislerindeki kıl fırçalarda, pastanelerde ve evlerde fırın ürünlerinin üzerlerine yağ, yumurta sürme fırçalarında, traş fırçalarında çoğunlukla domuz kılı kullanılmaktadır. Kozmetikte kullanılan birçok fırçalarda domuz kılı karşımıza çıkmaktadır. Yağlı boya ve badana fırçaları domuz kılından yapılmaktadır

Gıdalarımızda ve ilaçlarımızda jelatin, L.Sistan, Heparin, kan plazma, kan sulandırma ilaçları, ve çeşitli enzimler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kozmetikte saç, deri, sabun, krem, losyon, ruj gibi güzellik ürünlerinde domuz yağı kullanılabilmektedir.

Bugün domuzla olan ilişkimiz sadece jelatinle sınırlı değil maalesef. Kan plazmalarından, ameliyat malzemeleri ve preparatlarına, vitaminlerden çeşitli ilaçlara kadar domuzun karaciğer, pankreas ekstratlarından, kıllarına kadar her eczasından bir madde bulunmakta.

Mesela Heparin ilacı çoğu hastaların mutlaka muhatap olduğu bir ilaç. Ameliyatlarda enjeksiyon işlemlerinde uzun zaman yatakta kalan hastalara kanın pıhtılaşmasını engellemek için kullanılan bir ilaç. Heparin ya doğrudan kan damarına verilir ya da deri altına enjekte edilir.Mesela Şeker hastalarının olmazsa olmazı durumunda olan insülin ilacı domuzun pankreasından yapılabilyor. Akciğer rahatsızlıklarında kullanılan öksürük ve balgam söktürücü olarak domuz kılından elde edilen L.sisteinin kullanılabilmektedir. Birçok ilaçta koyulaştırıcı, yapıştırıcı, dolgu yapıcı, kapsül yapıcı olarak domuz kemik ve derisinin kollageninden elde edilmiş jelatin kullanılmaktadır

Neden Kullanılır?

Öncelikle bu ürünleri üreten, satan firmaların çoğunluğu gayrimüslimlerden oluşmaktadır. Zamanında dünya ticaretini ele geçirdikleri için üretim bolluğu, fiyat ve stok durumu dolayısı ile domuz ürünleri birçok ülkede ucuz ve kolay kullanılabiliyor. Düşük fiyatı nedeniyle onu pazarlamak ve satmak daha kolaydır. Kullanılmasının en önemli sebeplerinden birisi, bu ürünleri üreten ülkelerde çoğunlukla domuz üretimi yapılmaktadır. Kâr marjları nispeten yüksek olduğu için, hızlı bir süreçte çoğu ürünlerde kullanılmaktadır.

Nasıl Kurtulacağız?

Bu noktada en duyarlı toplumlar, Müslüman toplumların olması gerekirken çoğu ülkede kimlik sorunu ile cebelleşmektedirler. Ümit ediyoruz ki; yüz yıldır kendisine sunulan bu kimliğin sahte olduğunu idrak edecek; devlet sorumlusu, düşünürü, mühendisi, üreticisi, satıcısı ve tüketicisi ile şuurlu bir neslin çıkmasının beklendiği bir döneme girmiş bulunuyoruz.

Şeriat, domuzun liaynihi (bizzat kendisi, aslen ve kat’i olarak) haram ve necis olduğunu bildirmiştir. Dolayısı ile bu ürünü normal şartlarda kullanmamız asla caiz olmaz.

DOMUZ DERİSİNDEN YAPILMIŞ ÜRÜNLER

Domuz derisinden yapılmış bir deri mamulü kullanıyor musunuz?

Birkaç gün önce Çin yapımı bir deri ceket satın aldım. Bu ceketi giyiyorken bir arkadaşım bunun domuz derisinden yapıldığını söyledi. Şimdi bilmek istiyorum:

1.Bazı kimseler domuzdan yapıldığını söylüyorlarsa ve doğru olup olmadığını bulmak için başka bir yol yoksa ben ne yapmalıyım?

2.Eğer gerçek olarak domuz derisinden yapılmışsa, bu durumda şeriatın hükmü nedir?

Şaşırtıcı bir gerçektir ki birçok Müslüman, domuz derisinden yapılmış bir ceketi veya bir ayakkabıyı veya bir el çantasını veya herhangi bir deri mamulünü kullandığından habersiz bulunmaktadır.

Birçok vesilelerle tespit ettik ki, insanlarımızın çoğunluğu deri ve deri eşyalar hakkında bilgi sahibi değil. Bu sebeple, bu deriden mamul eşyaları tekrar tekrar kullandıklarını görüyoruz. Tahmin ediyoruz ki, birçok camide, birçok merkezde ve birçok kutsal mekanda necaset yığılıyor. Buralara gelen insanların duaları nasıl kabul edilebilir? Bu durumda olanlardan birinin siz olabileceğinizi düşünebiliyor musunuz?

Bir domuz derisi “nedir, nasıl gözükür ve nerede kullanılır” sorularını cevaplamak için burada bazı ipuçları vermeye çalışacağız.

Domuz derisi nerelerde kullanılır?

Deri ürünleri, gelişmiş veya gelişmemiş pek çok ülkede yoğun olarak kullanılıyor.

Ayakkabı ve spor ayakkabıları: Ayakkabıların görünen tüm deri süetleri ve içlerinde kullanılan astarlar.

Ceketler: Dizlik, dirseklik ve bel kuşakları ve kollu veya kolsuz tüm deri ceketler.

El çantası, cüzdanlar.

Ev ve büro mobilyaları.

Niçin Kullanılır?

Fiyat ve bulunabilme: Domuz derisi pek çok ülkede ucuz ve kolay bulunabilir. Sığır derisinden daha yumuşak olduğu için işçiliği de kolaydır. Düşük maliyetten dolayı Pazar ve satışı daha kolaydır. Kâr marjı yüksek olduğu için hemen hemen birçok üründe kullanılmaktadır.

Nasıl Ayırt Edilebilir?

Çoğunlukla, süed gibi gözükür. Fakat daha incedir. Yüzeyinde benekler bulunur. Derine gitmeyen çukur veya boşluk görüntülüdür. Sanki bir çivi ile bastırılmış gibi bir görüntü içerir. Sadece bir yüzünde bu görüntü vardır. Genelde, derinin diğer yüzünde, şekillenmiş beneklerin arka tarafında ezilmiş olduğu görülebilir. Bu yüzeyin üzerinde bu benekler çok net görülmeyebilir. Bu tabloya uygun bir görüntü elde etmişseniz o derinin domuz derisi olduğuna kanaat etmelisiniz.

Eğer tam emin olamıyorsanız, ürünün etiketini okuyunuz veya satıcıyı sorgulayınız.

Bütün bu araştırma ve sorgulamalardan sonra satın aldığınız bu ürünün domuz derisinden yapıldığına kanaat getirmişseniz;

Şeriat, domuzun liaynihi (bizzat kendisi, aslen ve kat’i olarak) haram ve necis olduğunu bildirmiştir. Dolayısı ile bu ürünü kullanmanız caiz olmaz. Allah(cc) en iyisini bilir.