Malezya’nın sanayi ve üretim açısından önemli eyaletlerinden olan Selangor Eyaletinden bakan, hükümette görevli olan bürokratlar ve iş adamlarının bulunduğu 5 kişilik heyet GİMDES genel merkezini ziyaret etti. Bu ziyaret 2016’dan itibaren 4.ziyaret olduğunu vurgulayarak söze başlayan Dr. Hüseyin BÜYÜKÖZER , GİMDES’e Hoş geldiniz diyerek, bu ziyaretin yapılmasından dolayı mutluluğunun, kardeş iki toplumun sık sık görüşmelerinin öneminin üzerinde durdu.
Daha sonra görüşmelere geçildi;
Görüşmeye Malezya ve Türkiye arasındaki kardeşlik bağlarının geçmişten günümüze kadar kuvvetli bir temeli olduğu, bu bağların ortak işbirlikleri ve çalışmalarla kuvvetlendirilmesinin her iki ülke için de olumlu sonuçlar doğuracağı konuları ile başlanıldı. GİMDES’e geçmiş yıllarda Selangor eyaletinden 3kere daha ziyarette bulunulduğu hatırlatıldı. GİMDES Başkanı Dr. Büyüközer “Bugün, dünyada, dünya nüfusunun üçte birini teşkil ettiği halde 2 milyarlık İslam dünyası inancına uygun bir hayatı “gayrimüslim ülkelerin baskıları sebebi ile” yaşayamıyor. Gayrimüslimler tarafından dünya yönetiliyor.
Malezya’da üretilen palm yağı, ABD ve avrupa tarafından “sağlığa zararlı” olduğu yalan haberlerini yayarak kasıtlı olarak değerinin düşürülmesi için propagandalar yapılıyor. İnsanlara bu ve buna benzer anti propagandaları korkmadan duyurmamız gerekir.” diyerek Müslümanların dış güçler tarafından yapılan çalışmaların farkında olarak İslam ülkelerindeki birliği sağlamanın önemini vurguladı.
Malezya’da bakan düzeyinde bulunan Selangor İslam İşleri ve Yenilik Kültürü Yürütme Konseyi Üyesi Dr. Fahmi Ngah, kendilerine bu buluşma fırsatını verdiği için teşekkürlerini beyan ettikten sonra yeni seçimler ile birlikte Selangor eyaleti başkanı ile genel başkanın aynı partiden olduğunu bu yüzden alınan kararların uygulamaya daha hızlı geçtiğini anlattı. Sertifikalama politikalarının aynı şekilde devam ettiğini bununla birlikte, eskiden 60 gün süren sertifikalama çalışmalarının firma gerekli helal üretim şartlarını sağlıyorsa artık 22 gün içerisinde tamamlandığını ve bunun firmaların ihracat yapabilmesi için önemli bir fırsat olduğunu söyledi. Türkiye’den GİMDES’in sertifika verdiği ürünleri kabul ettikleri için GİMDES’in kendileri için önemini vurguladı. Malezya’daki yeni ticari gelişmeler ile birlikte kapalı çarşının bir benzer örneğinin GİMDES Helal ve Tayyib sertifikalı ürünler için Malezya’da kurulabileceğinden bahsetti.
Dr. Büyüközer, Türkiye’den GİMDES Helal ve Tayyib sertifikalı ürünleri Malezya’daki kardeşlerimizin düşünmeden tüketebildiğini fakat Malezya ziyaretlerimizde ya da Malezya’dan gelen ürünlerin içerisinde zaman zaman GİMDES’in sertifikalama kurallarında yasak olan ürünlerin görülebildiğini dolayısıyla gönül rahatlığıyla tüketemediğimizi belirtti. Bu sorunun Farklı standartlardan kaynaklandığını belirterek 10 yıldır anlatmaya çalıştığımız sloganımızda ‘Tek Ses Tek Yürek ‘ noktasına biran evvel hep birlikte tek bir Helal ve Tayyip standardında buluşmamız gerekmektedir.
Malezya Bakanı Dr. Fahmi, kendisinin tüketime hazır ürünlerin ticareti, hammadde tedariği gibi konularda ülkeler arası senkronizasyonu sağladığını söyledi.
Dr. Büyüközer “İşlerimize sadece dünyevi olarak bakarsak, o işler zaten yürüyor. 2 milyar Müslüman elektronik ve teknolojik sistemlerden dolayı İslam’ı gereği gibi yaşayamıyor. Bu alanda çalışmalar yapmamız lazım. Biz sertifikalama çalışmalarımızda teknik kurul ile fıkıh kurulunu birlikte çalıştırıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Dr. Fahmi, GİMDES başkanına tamamen katıldığını belirtti, izlenebilirlik ve kalitenin önemli olduğunu bu alanda çalışmalar yaptıklarını söyledi. Daha sonra GİMDES çevresinde bulunan sertifikalı firmalar kendilerini tanıttılar.
Un geliştirici katkı maddeleri üreten Ferzaym Gıda San. ve Tic Ltd. Şti. yetkilileri Malezya’da MİHAS fuarına daha önceden katıldığını, Malezya yemek kültürünün unlu gıdalar açısından zengin olduğu için iş fırsatlarını ön gördüğünü ve ihracat görüşmeler yapabileceklerini söylediler.
Atıştırmalık ürünler ve bebek maması üreten Alkan Quality Gıda San. ve Tic Ltd. Şti. sahibi Selçuk Alkan “15 senedir GİMDES sertifikalı ürünler üretiyoruz. GİMDES sertifikasız hiçbir ürün üretmeyi düşünmüyoruz. Ürettiğimiz atıştırmalık ürünlerin Malezya’ya ihracatını gerçekleştirmek isteriz. Bunun yanında Malezya’dan hidrojene ve esterifiye olmayan kaplamalık palm yağı ithal etmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Ağız bakım ürünleri üreten 7K Kimya İlaç Gıda San. Dış. Tic. Ltd. Şti. (SPUMY) firması sahibi Ersin Taştan, Amerika ve Singapur’a ihracat yaptığını Malezya’ya da ihracat yapmak için hazır olduklarını, kişisel bakım ürünleri ürettiklerini anlattı.
Firmalarımızı dikkatle dinleyen misafirlerimiz firmaların iletişim bilgilerini alıp kendi bilgilerini takdim ettiler. Taleplerini takip edeceklerini ve en kısa sürede kendilerine dönüş yapacaklarını belirttiler.
Son olarak, Dr. Fahmi GİMDES’i 4. kez ziyaretlerinde kendilerinde ne gibi değişiklikler görmek istediklerini sordu. Başkanımız “Sertifikalama sisteminde birlik görmek istiyoruz. Bunun önemli bir örneği WHC. İslam’a en uygun çatı kuruluşu olduğunu tespit ettiğimiz için GİMDES olarak kendimizi orada temsil ettiriyoruz. Birliğe önem vermemiz, nerede birlik var ise onu desteklememiz lazım. Bütün insanlara sulh lazım. Bütün insanlara sulh lazım. Bütün insanlara sulh lazım.” ifadelerini kullandı.
Gelen heyet, Türkiye’ye ihracat yapmak ve Türkiye’nin köprü konumundan faydalanarak diğer kıtalara ürün pazarlamak; ülkelerindeki genç girişimcilere destek olmak için araştırma yapmak ve keşfedilmemiş fırsatları tespit etmek istediklerini bildirdiler.